R.I.P. Happyvpro.nl (2004-2010)

happysite5In de mockumentary ‘MSN voor OSM’ die de VPRO in mei 2004 uitzendt hebben journalist Ricky Knoop (gespeeld door acteur Benjamin de Wit) en webbouwer Niels Siemons (zichzelf) het volgende gesprek:
Ricky: “ MSN voor OSM, dat moet de slogan worden.” Niels: “OSM?”
Ricky: “OSM ja…”

Proefontwerp Happyvpro site maart 2004

Ricky: “….Ons soort mensen, VPRO’ers, hoog opgeleiden, intellectuelen, mensen die nog wel eens boek lezen of naar de film of het theater gaan. Die hele online dating wereld richt zich vooral op de grootste gemene deler, en wie vallen daar buiten? OSM! Dus gaan wij een site maken voor OSM. Happyvpro.nl!“
Niels (peinzend): “Hm.. ja ja…”

Het idee van Knoop staat de avond van de tv uitzending al online. Een jaar later schrijft HP/De Tijd in een 4 pagina’s tellend artikel over de community die op Happyvpro is ontstaan:
Gedate en gefeest wordt er volop, en ook genetwerkt en getroost. De ‘happy’ is een begrip. Twee happies in een cafe tegen elkaar:
ghislaine-en-koekies-door-gtman4Noa: “Je bent met Plaagstoot? Vertel!” Ghislaines ogen lichten op: “Ja, z’n nickname vond ik eerst wel een afknapper. Plaagstoot. Pfff.. Beetje kinderlijk.”
Noa: “Hoe heb je hem ontmoet?”
Ghislaine: “Op de happymovienight. Hij wilde tussen de films door sonetten voordragen. Ik zei tegen hem: God, nee zeg. Geen poezie!”
Noa: “Was hij beledigd?”
Ghislaine: “Een beetje maar toen ik de volgende dag op mijn profiel zette dat ik ziek was vroeg hij of hij sinaasappels voor me mocht uitpersen. Stond hij met fruit en twee geweldige opera cd’s op de stoep. Ik heb geen nacht meer alleen geslapen.”

Even verderop in het artikel wordt Happy Elf ten tonele gevoerd. Elf mokt want ligt in Happyscheiding omdat haar ex het twee dagen geleden heeft gedaan met een andere happy. elf-en-yolande1Elf krijgt een smsje en begint te lachen. Yolande ( tegen Elf): “Wie van je vier happylovers is het? “
Elf: “De dichter. Wil je hem niet overnemen?”
Yolande: “Die is toch zo fantastisch in bed?”

In mei 2010 trekt de VPRO -vijf jaar en negen maanden later dan gepland- de stekker uit Happyvpro. De overgebleven happies gaan verder op happynext.nl. En ik? Ik ben de VPRO dankbaar dat ik Happyvpro heb kunnen opzetten. Het was een bijzonder experiment en wat nog belangrijker is, ik kwam er mijn lief tegen, die nu, bijna zes jaar later, zwanger is van onze eerste baby. (Hoeveel happy babies zouden er al zijn inmiddels?)

  • meer artikelen

  • naar boven-->