Peppers VARA gids

21 november 2008

Soms valt alles precies op z’n plek. Vorig jaar overkwam ons dat bij het maken van de Red Hot Chili Peppers documentaire “A Dutch Connection”. Onmiddellijk na de uitzending op 28 juni stroomden de enthousiaste telefoontjes, smsjes en emails binnen. We begrepen dat we iets hadden gemaakt dat mensen echt had geraakt.

Toen de film ’s middags -een paar uur voor de uitzending!- helemaal klaar was, konden we niet goed overzien of we in onze opzet geslaagd waren. We hadden simpelweg geen tijd gehad om het eindresultaat rustig te bekijken, en indien nodig bij te schaven.

Hoewel het merendeel van de film bestaat uit archiefmateriaal, konden we de ongeveer 15 minuten waarmee we de oude beelden wilden in- en uitleiden, pas enkele dagen voor de uitzending schieten: Tijdens het concert van de Peppers in het Goffertpark in Nijmegen.

Voor mij persoonlijk had de film ook iets magisch omdat de opnamen die ik tussen 1988 en 1994 van de band had gemaakt, en die ooit in verschillende VPRO programma’s waren uitgezonden, nu opeens in één film te zien waren. En de bouwstenen vormden voor een redelijk coherent verhaal. Een verhaal dat zich in de loop van de documentaire meer en meer focust op de gitarist van de band, John Frusciante.

Het verhaal van John Frusciante is een fascinerend heldenepos dat aan alle dramawetten voldoet: We zien de opkomst van de jonge held, die vervolgens in een diep dal valt (drugs), en dán, als iedereen hem al opgegeven heeft, weer terugkomt en triomfeert als nooit tevoren. Van dat soort verhalen lust iedereen wel pap. Ook de jonge Nederlandse Chili Peppers fans wel. Voor hen is Frusciante het grote idool, en niet, zoals je zou verwachten, zanger en frontman Anthony Kiedis.

Daags na de uitzending werd ik gebeld door de 14-jarige Johannes Wouters uit Leeuwarden met het verzoek of ik wilde meewerken aan de documentaire die hij en z’n vriend Jens gingen maken over de Red Hot Chili Peppers. In hun docu wilden ze de levenslijn van John Frusciante nog wat verder uitdiepen, aldus Johannes, die klonk alsof hij wist wat hij wilde. Een week later kwamen Johannes en Jens naar Hilversum, gewapend met een camcorder en een indrukwekkende vragenlijst.

De film was voor school, vertelden ze, voor hun eindwerkstuk van CKV. De twee aspirant filmers bleken ook in een bandje te zitten: Nickname. Waarin zij, hoe kan het ook anders, de gitaarbeulen zijn, en waarin ze Peppers nummers als “Give It Away” en “Californication” coveren (zie foto).Ik heb ze nog niet horen spelen maar mijn gevoel zegt me dat het nog wel wat wordt met die twee.

Op exact dezelfde dag dat “RHCP, A Dutch Connection” op Nederland 3 wordt herhaald, beleeft de film z’n Amerikaanse première op het Beverly Hills Film Festival. Midden in Los Angeles dus, de thuisstad van de band. Ik ga er zelf heen, voor de ervaring natuurlijk, maar ook in de hoop wat extra publiciteit rond de film te genereren. Die publiciteit zou het management van de band er wellicht toe kunnen verleiden, mee te werken aan een release van de film op DVD. En dat zou helemaal mooi zijn, in dit jaar waarin de Peppers hun 25-jarig bestaan vieren. Duimt U even mee?

Bram van Splunteren

  • meer artikelen

  • naar boven-->