Lekker anders 2011!

painting-0071
Televisie kan meer zijn dan op safe spelen met spelletjes, top zoveels, bekende presentatoren, en het uitmelken van BN’ers en succesformats.
Die overtuiging was voor mij de belangrijkste motivatie bij het maken van de VPRO thema uitzending “Lekker Dik!?”.
Met een klein team van gedreven believers hebben we in twee en een halve maand, met een relatief klein budget, een programma van speelfilmlengte uit de grond gestampt dat in weinig lijkt op wat er momenteel op tv te zien is.
Een soort van totaal-tv moest het worden met naast lange reportages en korte filmische impressies, animaties, beeldcollages, home-movies, ego-documenten en ook drama. Met naaktmodel Marieke Oldenburger als de dikke Phil Bloom van 2011.
Geen vorm om de vorm trouwens, alles moest het hoofdthema ondersteunen: Het verhaal van de emancipatie van de dikke medemens; zijn strijd tegen de kilo’s maar vooral tegen de vooroordelen en de discriminatie; en zijn zoektocht naar eigenwaarde en liefde voor zichzelf.
We zijn als makers niet bang geweest om hierin een standpunt in te nemen: We wilden met het programma de dikke medemens een hart onder de riem steken, zonder sentimenteel of drammerig te worden.
Het was een idee van VPRO hoofdredacteur Frank Wiering, en ik durf te zeggen dat wij alles uit de kast hebben getrokken om dat op een verrassende manier vorm te geven.
Benieuwd of de kijkers ook vinden dat we iets bijzonders gemaakt hebben. Het was hoe dan ook, ons bloed, zweet en tranen meer dan waard.
Thema uitzending “Lekker Dik!?”: 1 januari 2011, 20.45 uur Nederland 3

  • meer artikelen

  • naar boven-->