Intuitief Filmen

Bram’s Blog 2 februari 2009

Een tijdje terug zag ik een grappig filmpje met een opvallend goede Amerikaanse voice over. Toen ik de makers van het filmpje vroeg hoe ze aan die geweldige stem waren gekomen (voor hun no-budget filmpje!), vertelden ze mij hun geheim: “Text-to-speech”. Als je die term Googled kom je een enorme hoeveelheid online bedrijfjes tegen die jouw tekst in welke taal dan ook door een mannen- of vrouwenstem kunnen laten lezen. En dat volledig geautomatiseerd! Met kuchjes en adempauzes en al, en met de klemtonen die jij wilt. Zonder dat daar dus iemand speciaal voor in een hokje gaat zitten. Check bv http://www.acapela-group.com/text-to-speech-interactive-demo.html Tja, de technologie staat niet stil.
De makers van het filmpje waren studenten aan de Faculteit voor Kunst Media en Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Internet is hun speeltuin en logisch dus dat zij dit nieuwe speeltje al hadden ontdekt.
Ik zag hun filmpje omdat ik als een soort inspirator meedeed aan het “Guerrilla” seminar voor 170 1e jaars studenten op die afdeling van de HKU. De directeur van de school had mij gevraagd om in een ‘kick off speech’ de studenten ervan te overtuigen dat films maken in korte tijd en met weinig geld en middelen ook leuk en inspirerend kan zijn.
Ik noemde als voorbeelden uit eigen praktijk “En Route” van Paul Ruven (de eerste Lolamoviola) waarbij de camera 50 minuten lang op de achterbank van een auto stond, de filmpjes van Anne B. op de site van www.cafedeliefde.nl (en later ook in het tv programma) opgenomen met de filmfunctie van een simpel fotocameraatje, en de no budget speelfilm “De Miljoenen Vrouwen….” die we in de zomer van 2007 met een klein collectief in 14 dagen opnamen.
En ik vertelde over het boek dat ik aan het lezen was, “Het slimme onbewuste” van Ap Dijksterhuis, waarin staat dat ons ‘onbewuste’ veel betere beslissingen kan nemen dan ons ‘bewuste’ bewustzijn.
cover-slimme-bewustzijn3Anderhalve week na mijn lezing waren er 27 filmpjes van 3 minuten gemaakt, die samen één lange film vormden, en die als thema “De laatste 3 minuten op aarde” hadden.
Ik was oprecht verbaasd over de hoge kwaliteit van sommige filmpjes. Hoe kon deze kwaliteit in zo korte tijd gehaald zijn? En dat nog wel door 1e jaars, die nog maar net een paar maanden op school zitten. Ik denk dat werken vanuit de intuïtie, waar Dijksterhuis in zijn boek voor pleit als het gaat om creatieve processen, er veel mee te maken heeft gehad. Geen tijd voor het Nederlandse poldersubsidiemodel: Eindeloze discussies, analyses en vergaderingen van filmcommissies. Gewoon GAAN. En vertrouwen op je onbewuste.
Kijk op www.crashproject.nl/crash naar de 3 filmpjes die de studenten zelf het beste vonden (de winnaar is tevens de film met de computergestuurde voice over) en naar mijn persoonlijke favoriet, dat van groep 26, die er ook nog een geweldige eindanalyse van hun eigen maakproces bij blogden.

  • meer artikelen

  • naar boven-->