Geluksclub gezocht

taart401
Voor de RVU zijn we bezig met een nieuw tv programma dat als werktitel “De Goede Voornemens Show” heeft. De show wordt 1 januari a.s. uitgezonden.
Voor dit programma wil ik de komende drie maanden, samen met enkele anderen, proberen om iets aan mijn geluk te doen.
Als iemand mij zou vragen: Hoe gelukkig ben jij momenteel, en druk dat eens uit in een cijfer, dan zou ik mezelf waarschijnlijk een zeventje geven. Maar als dat een 8 zou kunnen worden, hee waarom niet?
Tegelijk vraag ik me af of dat mogelijk is. Ben ik niet gewoon de neuroot die ik nu eenmaal ben, en moet ik het daar maar mee doen?
De wetenschap denkt van niet. En dan heb ik het niet over de (Freudiaanse) psychiatrie want die heeft zichzelf recentelijk in de tv-serie “Kijken in de Ziel” behoorlijk afgeserveerd: Al het Freudiaanse gegraaf in de ziel heeft de afgelopen eeuw veel minder opgeleverd dan tot nu toe werd aangenomen.
Maar nu is er dan de positieve psychologie, die denkt dat er wel degelijk iets aan je eigen geluk te sleutelen valt. In een van de meest recente boeken op dit gebied, “The How Of Happiness”, schrijft de Amerikaanse hoogleraar psychologie Sonja Lyubomirsky dat je tot ongeveer 40% van je geluk zelf kunt beïnvloeden. De rest wordt bepaald door factoren waar je geen grip op hebt (genen, leefomgeving).

Maar goed, die 40% dus. Die is interessant. Aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam is onlangs, door hoogleraar psychologie Ruut Veenhoven en zijn team, een soort online Gelukstest ontwikkeld waarmee je inzicht kunt krijgen in datgene waar jij gelukkig en ongelukkig van wordt.

Wat is mijn plan? Ik wil een soort ‘geluksclubje’ formeren, dat tussen ca. 1 oktober a.s. en 1 januari 2010 actief gaat proberen iets aan z’n geluk te doen. Eerst brengen we met de Gelukstest van Ruut Veenhoven onze levens in kaart, en vervolgens gaan we in de 2 maanden erna kijken of we daar iets aan kunnen (en willen!) verbeteren. We gaan niet met z’n allen in een groot huis wonen! Zou ook leuk zijn maar een andere keer misschien. We doen het individueel en het kost ons gemiddeld zo’n tien minuten per dag. Wie wil houdt contact via mail, Hyves, Facebook, sms of twitter. Misschien kunnen we een Twittergeluksclubje beginnen? ;)
Je geiten wollen sokken mag je in de kast laten en een beetje scepsis is welkom. Dit is een experiment tenslotte, en we doen het vanuit nieuwsgierigheid en niet vanuit welke (spirituele) overtuiging dan ook. Behalve dat het misschien wel grappig zou zijn als het leven nog leuker was dan het nu is….

Geïnteresseerd? Mail me.
creativefilmlab@hotmail.com

Is het geen plaatje? Misschien doet ze ook wel mee…
georginaover-cdl

  • meer artikelen

  • naar boven-->